Jak się okazuje testy sprawdzające umiejętność logicznego myślenia towarzyszą nam przez całe życie. Już małe dzieci w prostych grach i zabawach testowane są pod kątem swoich logicznych zachowań i racjonalnych wyborów. Później w szkole, nie tylko na matematyce, zmuszeni jesteśmy rozwijać nasz logiczny umysł i korzystać z zasobów pamięci. Czekają nas regularne sprawdziany, oceniające stopniami poziom umiejętności logicznych i pamięciowych.
Nawet ludzie po 65 roku życia sprawdzani są i badani przez naukowców. Wszystko sprowadza się do istotnej roli pamięci logicznej w naszym życiu. Zależy od niej wiele, nie tylko nasz poziom sprawności umysłowej, ale też podejmowanie zdrowszych decyzji na każdym etapie życie. Przez długi okres królował pogląd mówiący, że wegetarianie osiągają lepsze wyniki w testach logicznych. Później, a właściwie obecnie naukowcy są zdania, że to tłuszcze jednonasycone i kwasy Omega 3 odpowiadają, że sprawność umysłową i zdolności logiczne. Ich odpowiednia ilość pomaga zachować odpowiedni poziom natlenienia w mózgu, przez co nasz umysł może pracować na wysokich obrotach. Również ważna jest jakość połączeń między neuronami, które przenoszą między sobą ślady pamięciowe. Aby myśleć logicznie n każdym etapie życia powinniśmy więc spożywać dużą ilość mięsa rybiego i trans. Pomocne okazują się też migdały, oliwa z oliwek, orzechy. Tych produktów nie może zabraknąć w naszej diecie. Nawet podczas uczenia się, czy przygotowywania do testów pamiętajmy o zdrowych przekąskach, dzięki którym nasze zdolności analizy i zapamiętywania polepszą się. Co najlepsze – poprawić swoje zdolności możemy w każdym wieku. Jeśli więc dotychczas niespecjalnie dbaliśmy o dietę zdrową dla umysłu, nic nie stoi na przeszkodzie, by zacząć myśleć logicznie, poprzez logiczne odżywanie się.
Małgorzata Litwin