Zwykle nie zastanawiamy się nad tym, że produkty jakie spożywamy mogą mieć pomocny wpływ na procesy myślenia. Kiedy jesteśmy na wakacjach możemy bez większego wysiłku zapewnić regenerację także naszej pamięci, co z pewnością nam się późnej opłaci. Jakie produkty powinniśmy spożywać? Okres wakacyjny, to prawdziwy wysyp wielu gatunków pomidorów. Świetnie smakują na surowo, w sałatkach, jako dodatki do sosów. Posiadają prócz smaku także sporą dawkę przeciwutleniaczy, a te dbają o nasze komórki nerwowe, czyli przekaźniki pamięciowe. Jedząc pomidory nie tylko poprawiamy jakość naszych nośników pamięci, ale możemy ustrzec się poważnych chorób związanych z uszkodzeniem komórek nerwowych. Będąc nad morzem nie możemy zapomnieć o spożywaniu ryb morskich. Zawierają one jod poprawiający funkcjonowanie umysłu, a także kwasy odpowiedzialne za lepsze funkcjonowanie całego układu nerwowego. Są oczywiście bogate w dobre dla naszej pamięci tłuszcze, sprzyjające ponadto utrzymaniu dobrego samopoczucia, chroniące przed depresjami i rozstrojeniem emocjonalnym. Ryby to podstawa. Przeglądając menu szukajmy produktów z witaminą E, K, B6, C, produkty z cynkiem i magnezem. Jak prosto je dostarczyć? Należy polubić pestki dyni! A co do picia? By może nie jesteście jeszcze fanami herbatki z szałwii, pamiętajcie jednak, aby koniecznie jej spróbować. Od wieków uważana jest za sprawdzony napój poprawiający zdolności pamięciowe.