Zadzwoń do nas! Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania - tel. (52) 345 33 03

Podróże kulinarne, czy naprawdę działają na nasz mózg?

//Podróże kulinarne, czy naprawdę działają na nasz mózg?

Podróże kulinarne, czy naprawdę działają na nasz mózg?

2019-03-06T17:50:55+01:007 października 2018|

Obecna turystyka coraz dalej idzie w stronę zapewnienia nam niebanalnych atrakcji, i obietnic przeżycia doświadczeń korzystnych dla ciała ducha i mózgu. Czy warto im wierzyć, czy turystyka oparta na  gastronomicznych fascynacjach może sprzyjać naszej pamięci i poprawić pracę układu nerwowego odpowiedzialnego za procesy pamięciowe? Odpowiedź nie jest jednoznaczna.

Na pewno wszystkie nowości, także te z pokroju kulinarnych, pomagają nam rozwijać wyobraźnie, dzięki czemu jesteśmy w stanie myśleć dalej i wykazywać się bardziej otwartymi poglądami. Co wspólnego z tymi mają moskole, czy ciasto z jagodami? Jedzenie sprawia, że stajemy się bardziej odprężeni i zrelaksowani. Kiedy jemy coś, co szczególnie nam smakuje, natychmiast poprawia się nasz nastrój i stajemy się pozytywni. Jest to pierwsza zaleta podróży kulinarnych. Mając do czynienia z nowymi potrawami dodatkowo nasz mózg zaczyna intensywnie pracować. Zastanawiamy się, jakich składników użyto, aby przygotować danie, z czym kojarzy się nam zapach potraw, używamy kilku zmysłów, co jak wiadomo bardzo dobrze wpływa na pracę mózgu. Podobnie w trakcie samodzielnego przygotowania potraw, a takie możliwości daje nowoczesna turystyka gastronomiczna. Mamy do wyboru wiele produktów i możliwość kreatywnego ich łączenia. Zapoznajemy się z nowymi przyprawami, które nierzadko wręcz atakują nasze zmysły odurzając je. Jak wiadomo nauka połączona z przyjemnością bardzo dobrze wpływa na procesy zapamiętania. Mamy więc pewność, że po powrocie z wycieczki, w naszych umysłach pozostaną niebanalne wspomnienia i będziemy wykazywać się większą tolerancją na nowości kulinarne, a także zapragniemy sami przygotowywać ciekawe potrawy. Sami siebie możemy zaskoczyć odkrywając coś nowego, co sprawia nam satysfakcję, lub smaki, jakich dotąd nie chcieliśmy konsumować, a okazały się wspaniałe dla naszego podniebienia. Jak więc jest z podróżami kulinarnymi? Można śmiało powiedzieć im tak; a to nie tylko oferta dla fanów smakołyków, ale wszystkich pragnących poszerzyć swoje możliwości.

Małgorzata Litwin