Co sprawia, że nasze zdolności poznawcze utrzymują się w ciągu życia na stale wysokim poziomie? Nie mówimy oczywiście o okresie do 6 roku życia, kiedy zdolności te kształtują się i są one oczywiście najsilniejsze, jak również nie bierzemy pod uwagi przypadków, kiedy to naruszenia w obszarze mózgu definiują z góry warunki poznawcze jednostki. Interesują nas zdrowe, dorosłe mentalnie osobniki, których jest najwięcej.
Oczywiście wtedy, kiedy metabolizm organizmu jest zrównoważony. Za nasz metabolizm w dużej mierze odpowiada dieta. Oczywiście liczą się też uwarunkowania genetyczne, styl życia, indywidualne predyspozycje, przebyte choroby i inne, niezdefiniowane czynniki. Naukowcy odkryli, że wysokobiałkowa dieta w dłuższym okresie czasu może mieć katastroficzny wpływ na ludzki metabolizm, a co się z tym wiąże na jakość naszego myślenia, zdolności koncentracji, umiejętności odtwarzania z pamięci. Zagrożeniem jest szczególnie czerwone mięso ale także pełnotłusty ser, jajka, mleko, oraz białe mięso. Nie bez znaczenia dla zdrowia jest zbilansowane spożycie białka, gdyż dostarcza niezbędnego paliwa mięśniom, jednak stale wysokie dostarczanie organizmowi białka jest tragiczne dla diety i spowalnia metabolizm, przez co czujemy się ogólnie gorzej, nasz żołądek wolniej i mniej wydajnie trawi, pogarsza się nasza zdolność biegłego myślenia – po prostu nie jesteśmy sobą, a już na pewno nie w pełni sił witalnych i mentalnych. Najrozsądniejsza będzie zawsze dieta dostarczająca zróżnicowanego typu pokarmy jak również ich adekwatna do masy ciała i trybu życia ilość. Jeśli czujemy się osłabieni, nie potrafimy zebrać myśli, mamy problemy z koncentracją – być może winna jest zbyt wysokobiałkowa dieta. Przeanalizujmy w obrębie tygodnia, ile biała z pokarmu przyswajamy i czy jest to ilość optymalna dla nas.
Małgorzata Litwin